Apropó

Apropó GEORGE SOROS.

A neve az utóbbi időben rengeteget szerepel a médiában, tévében, rádióban, interneten, legtöbbször leegyszerűsített pozitív vagy negatív előjellel. Talán azért, mert az utóbbi évtizedek valóságának az a szelete, amely az ő nevével összefüggésben van, rendkívül sokszínű, sokrétű.

A George Soros neve által fémjelzett szervezeteknek például komoly szerepe volt a múlt század végi európai politikai sőt geopolitikai változásokban, a kommunista birodalom lebontásában. A látható, igen hasznos tevékenyének az egyik célja még a berlini fal lebontása előtt egy új, majdani politikai, média- és kulturális elit kialakítása volt. A legtöbb későbbi politikai és media-vezetőnek ez a hálózat lehetőséget teremtett a „szabad világ” megismerésére, alakította a világképét, kinyitott számukra olyan kommunikációs csatornákat, amelyeket korábban nem ismerhettek. Ez annak idején az Egyesült Államok Európára vonatkozó külpolitikai irányvonalának volt bevallottan a része.

Akkor, 1989 előtt és után ez számunkra, akik a bezárt „szocialista táborban” éltünk, ez egy rendkívül pozitív lehetőség volt, egy kapu a világra, valódi segítség a gyökeres rendszerváltás hívei számára. Érdekes, hogy akkor senki sem beszélt Soros pénzéről, hanem a Soros Alapítványok pénzéről. A Soros néven működő NGO-k biztos pénzügyi forrást jelentettek, a szervezésben és a határidők betartásában bízni lehetett. Számtalan, főleg értelmiségi kezdeményezés, lapok, könyvek, konferenciák pénzügyi hátterét biztosították ezek az alapítványok.

A szervezetek félpolitikai jellegét csak két tulajdonsága jelezte. Az egyik a már említett kommunistaellenesség. Ez számunkra talán nem is volt politikai álláspont, hanem mindössze a józan ész és ítélőképesség kifejezése. Ép ésszel egy amerikai nem támogathatta a kommunistákat – gondoltuk. A félpolitikai jellegre még az utalt, hogy a kedvezményezettek nagyobbik fele a liberális értelmiségiek közül került ki. De lehet, hogy ők voltak a tevékenyebbek, ők használták ki jobban az alapítványi támogatás lehetőségeit.

89-ben Európa keleti fele örült, hálás volt ennek az irányzatnak. A mai változások, amelyekben ugyancsak látható szerepe van a hagyományosan Soros nevével címzett NGO- és média-hálózatnak, nem vált ki általános tapsikolást. Ugyanaz a név, ma már más célokkal, amelyeknek Európában vannak támogatói és vannak ellenzői.

Ha valaki azt hiszi, hogy az 56-os menekült, bármilyen zseniálisan ismeri és használja az értéktőzsdék lehetőségeit, látja előre a gyors változásokat (látnok, vagy jól informált …?), szóval hogy Soros György kizárólag a saját és családja konyhabüdzséjéból működtet gyakorlatilag az egész földkerekségen szervezeteket, média-, kulturális és oktatási intézményeket több évtizede, aki ezt komolyan elhiszi, végtelenül naiv kell legyen. Hogy ki a valódi főfinanszírozó, állam, vagy elnökváltozásoktól meg nem zavart, Európában érdekelt pénzügyi körök? Nehéz kideríteni.

Mind a két folyamatban, a 89-esben és a maiban láthatóan jelen van George Soros (ejtsd Szorosz) neve, sőt személye. Az egyik a kommunizmus lebontását célozta meg és mindenki örült, talán még az akkori nomenklatúra tagjai is, akikből később oligarchák lettek.

A mai változások Európa demográfiai és strukturális metamorfózisára irányulnak, amelynek a gyökerei megtalálhatók a Páneurópai Unió létrejöttét megelőző egyeztető folyamatban, Richard Kalergi, a Páneurópai Unió első elnöke műveiben. A nap mint nap látható és egyre inkább nyilvánosan is felvállalt cél közép távon egy kevert összetételű, könnyebben manipulálható tömeg kialakítása az EU területén, a nemzetállamok uniója helyett föderális berendezkedés és egyre erős központi irányítás, magyarán egy könnyebben irányítható Európa kialakítása.

Ennek a folyamatnak lehetnek haszonélvezői és mindenképpen lesznek vesztesei.

Reklámok
Kategória: Uncategorized
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s